Jumaat, 29 Jun 2012

AMALAN BULAN SYAABANSedar tak sedar kita kini sudah berada pada bulan Syaaban . Masa berlalu dirasakan begitu pantas sekali. Ini juga bermakna umur kita semakin meningkat dan sewajarnya kita sentiasa bermuhasabah iaitu sudahkah kita melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan oleh Allah kepada kita dengan sempurna, dan sudahkah kita bersedia dengan amalan-amalan yang akan dibawa menemui Allah?


Bulan Syaaban menyusul selepas daripada bulan Rejab. Manakala selepas itu, akan datang pula bulan yang mengandungi penuh rahmat iaitu bulan Ramadhan al-Mubarak.  

 Peristiwa besar yang berlaku pada pertengan bulan Syaaban ialah peristiwa yang berlaku pada tahun kedua hijrah iaitu peralihan kiblat daripada Baitul Maqdis ke Kaabah iaitu daripada Masjid al-Aqsa ke Masjid al-Haram. Perkara itu telah dirakamkan oleh Allah s.w.t. di dalam Surah al-Baqarah ayat 144 yang bermaksud:"Kerapkali kami melihat engkau (wahai Muhammad) berulang-ulang menadah ke langit, maka kami benarkan engkau berpaling mengadap kiblat yang engkau sukai, oleh itu palingkanlah muka kearah al-Masjidil Haram (tempat letaknya kaabah) dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah mukamu ke arahnya…"


Selain daripada peristiwa tersebut, sesuatu yang sahih daripada nabi pada bulan Syaaban ini ialah nabi saw memperbanyakkan berpuasa sunat sebagai suatu persediaan menyambut ketibaan Ramadhan al-Mubarak. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim Aisyah r.a menyatakan bahawa:


"Adalah Rasulullah saw sering berpuasa hingga kami menyangka bahawa baginda akan berpuasa berterusan. Dan baginda sering berbuka (tidak berpuasa) sehingga kami menyangka baginda akan berbuka (tidak berpuasa) seterusnya. Aku tidak pernah melihat baginda berpuasa sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadan, dan aku tidak pernah melihat baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak daripada puasanya di bulan Syaaban."

Usamah bin Zaid pula menceritakan; "Saya telah bertanya kepada Rasulullah saw, wahai Rasulullah saya tidak pernah menyaksikan banyaknya puasa tuan pada lain-lain bulan seperti di bulan Syaaban", lalu Baginda menjawab, "Itulah bulan (Syaaban) di mana ramai manusia lalai mengenainya iaitu di antara bulan Rejab dan Ramadan, ini adalah bulan di mana segala amalan diangkat kepada Tuhan Pemilik Sekalian Alam. Oleh itu saya (Baginda) amat suka kiranya amalan saya diangkat ketika saya sedang berpuasa.'' (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Nas'aei).

Justeru, daripada hadis-hadis di atas, kita mendapati bahawa nabi saw amat mengambil berat untuk memperbanyakkan puasa pada bulan Syaaban. Di samping itu, sesiapa yang masih berhutang puasa pada Ramadhan yang sebelumnya seperti wanita yang meninggalkan puasa kerana 'datang bulan', maka inilah waktu yang sesuai untuk mempastikan agar segala 'hutang' dilunaskan sebelum tibanya bulan Ramadhan. Sebagai mencontohi sunnah nabi, kita juga sewajarnya memperbanyakkan berpuasa sunat pada bulan Syaaban yang mulia ini.

Di samping berpuasa, kita juga boleh memperbanyakkan amalan-amalan sunat yang lain untuk mempertingkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah dan sebagai suatu persediaan untuk memperbanyakkan lagi amalan pada bulan Ramadhan. Antara amalan yang boleh dilakukan selain daripada berpuasa ialah membaca al-Quran, bertaubat, beristighfar, berzikir, memperbanyakkan solat sunat, bersedekah bagi menolong meringankan penderitaan fakir miskin atau anak-anak yatim, melakukan amalan kebajikan, memohon keampunan untuk ibu-bapa, memohon restu kehadrat Allah s.w.t. bagi keselamatan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat dan sebagainya.

Persoalan seterusnya yang selalu timbul dalam masyarakat kita ialah amalan pada malam nisfu syaaban.   Menurut al-Qadhi Abu Bakar Ibnul Arabi , tidak ada satu hadis sahih mengenai keutamaan malam nisfu syaaban, dan semua hadis mengenainya bertaraf dhaif yang tidak boleh diamalkan. Walau bagaimanapun terdapat hadis mengenai fadilat malam nisfu syaaban yang dianggap Hasan oleh sebahagian ulamak . Hadis tersebut ialah: “Allah melihat kepada hamba-hambaNya pada malam nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hambaNya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci) (Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain). Al-Albani mensahihkan hadis ini dalam Silsilah al-Ahadis al-Sahihah.

Hadis ini tidak mengajar kita apakah bentuk amalan pada malam berkenaan. Oleh itu, amalan-amalan tertentu pada malam tersebut (sekiranya dianggap sebagai satu kemestian dan wajib seperti ‘mesti’ membaca Yasin sebanyak tiga kali, dan menunaikan solat-solat tertentu sempena nisfu syaaban) adalah bukan ajaran Nabi s.a.w.  Inilah juga pendapat majoriti ulamak seperti Sayyid Sabiq, Prof Mutawalli Sya'rawi, Dr Abdul Karim Zaidan dan sebagainya.  Oleh yang demikian, kita tidak boleh melakukan amalan-amalan yang tidak diasaskan oleh nabi dan yang bercanggah dengan hukum syarak seperti menunaikan solat sunat khusus untuk panjang umur pada malam nisfu syaaban.
Akan tetapi, ini bukanlah bermakna bahawa kita tidak boleh melakukan amalan tertentu pada malam nisfu syaaban seperti  bacaan Yasin, sebaliknya amalan tersebut  boleh diteruskan, namun   dengan syarat kita tidak ‘mewajibkan’ bacaan Yasin sebanyak 3 kali dan seumpamanya.  Di samping itu, alangkah baiknya juga kalau pada malam itu juga diisi dengan program pengajian ilmu agar pemahaman terhadap ajaran Islam semakin meningkat dari semasa ke semasa.


Justeru, amalan-amalan sunat seperti membaca al-Quran, berzikir, solat sunat, berpuasa dan yang seumpamanya hendaklah dilaksanakan bukan sahaja pada malam nisfu syaaban, akan tetapi kita hendaklah beristiqamah melaksanakan amalan-amalan kebajikan tersebut pada bila-bila masa sahaja siang ataupun malam. Sesungguhnya apabila kita dapat melaksanakan sesuatu amalan dengan penuh keikhlasan dan amalan tersebut bertepatan dengan hukum syara', maka kita akan tergolong daripada umat Islam yang menuju ke arah kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Perbanyakkanlah amalan sunat di bulan Syaaban sebagai suatu persediaan menyambut kedatangan bulan Ramadhan al-Mubarak!

Khamis, 28 Jun 2012

Apa itu NUFFNANG?


Apa itu nuffang? Nuffnang adalah komuniti pengiklanan blog. Komuniti ini telah disertai lebih kurang 180,000 blogger. Setiap blogger yang menyertai akan meletakkan beberapa jenis banner iklan di blog masing-masing.
Apa yang menariknya pada nuffnang ini adalah kita akan dibayar mengikut pilihan kempen kita. Sama ada kita mahu ikut impression atau ikut klik. Biasanya blogger akan memilih untuk mengiklan mengikut jumlahimpression .
Saya sangat yakin warga blogger yang sudah masyi (otai) didalam dunia menjana pendapatan melalui internetini sudah pun mengenali apa itu nuffnang. Jadi, anggap sahaja pos saya buat untuk newbie yang baru berjinak-jinak dengan dunia buat duit melalui blog.
Saya akan kongsikan selepas-selepas ini pengalaman saya bersama nuffang dan tips untuk dapat BE daripada Nuffang.
Setakat ini dahulu. Saya tidak mahu panjang-panjang untuk mula-mula ni kerana banyak lagi yang saya ingin kongsikan selepas ini. Kalau nak sertai boleh tekan SINI

Ahad, 24 Jun 2012

haiii guyss , rosnah here :D
selamat ulang tahun anak ku yg ke-4 .
dah besar anak mak . . . name dia 
nur nazurah arifah :D
tngok banyak tak makanan ?
banyak kan ? kan ?
makan sedap jewk keluarge nyh . .
ayahnye blanje untuk ank dia .
ade baby kecik kan ? tngok cpat !
comel kan ? geram x dengan muke boyot dia tu .
nak jumpa ? meyh dtg rumah . Jumaat, 22 Jun 2012haii :D update lagi kannnnnn ? tengok gambar tu .
family saya . so sweet kann ? ?
snap dekat taman merdeka jb .
jalan-jalan lagi :D ayahnye bawa anak-anak
and emaknye jalan-jalan . tengok 
keindahan dunia . seronok sangat bersame suami and
anak-anak <3 tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
jalan kat sini penat sebab besar sangat tempat nye .
selain tu panas . tapi naseb baik time nih kami dtg ptg . 
sejuk sikit . takde laa panas sangat . cume penat 
berjalan jewk . family nih memang kuat jalan . .
tak sah kalau tak jalan auw , auw . 
awk ade mcm saye ? ? ?
takde kann ? ? ? ?? ? ? 
so ? pergi laa sane jalan-jalan . . . . 
best ! rugi tak pergi :D

alhamdulilah anak saya nurnazurah afiqah 
dapat pangkat 2 :D happy sangat .
tengok anak amik sijil darjah khas . . 
maseh tunggu-tunggu time di kolej pulak . 
tak pee hanye perlu bersabar .
mudah-mudahan berjaya laa anak ku :)
umo anak saya baru 16 tahun .
sekolah taman universiti 2  . . . 
degil , tak denga kata . cerewet !
time nih sejuk mate tengok dia .
terharu pun ade . . tercapai impian dia nak amik konvo 
darjah khas <3
muke dia makin gelap . sebab dia nih aktif dengan sukan .
sebab tu malap jewk tengok  . . 
kalau jalan nombor satu nih !

HAI . family bahgia sedunia . ecehh perasan jep .
tengok gambar kat atas tu . semue comel-comel
belake mcm mak dia . hehehehe :)
itu semua anak-anak rosazua <3
nak tahu tak kawan-kawan kat mana nih ? ? 
nih dekat pungai pungai bayu beach resort .
seronok tengok anak-anak happy :D
time nih family day . . awk ade ? 
#jakon sekejap ! mane anak saya 
nombor empat ? ? ngah snap gambar nyh laa .
heeeeeeee anak bongsu ? ? 
opssssssss dalam perut tu . . .  hebat kan ?
mana-mana jalan langgar jewk . . 
ade saya kesah :)
time nih banyak sangat kenangan di pantai .
banyak aktiviti . mcm-mcm lagi laa .
tak percaye jum pergi ramai-ramai . 
gambar nih salah satu bukti untuk korang laa :D

loveyou my family ( ^ _ * )

Khamis, 21 Jun 2012


tibe di sini gembira sangat jejak kat singapore :D
rase macam tak percaye ponn ade :)
tapi takpee best sangat sampai tak terkata .
pergi sini dengan adek kesayangan saya .
awak ade ? heeeeeeee sajee .
jeles tak ? ?
time nih banyak sangat nak cube sampai 
taktahu nak cube mana satu dulu . 
terharu kata kannnnnnnn :D
tapi kesian kat anak-anak kat rumah .
tak dapat ikut . . takpee anak-anak pun dah biase 
jalan-jalan . kasik kat mak dia laa pulak kann ?
jangan maraaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)
suami kat rumah tolong jaga anak-II .

rinduuuuuuuuu dekat singapore <3

Isnin, 18 Jun 2012

Makan Malam di Restoran ZZ

Makan malam kat sini memang mengasyikkan....sedap pulak tu lagi-lagi mee rebus tulang...saat nie pun masih terasa sedapnye......

Ada rezeki nak gi sana lagi....